Kirjallisuus

Luettua

Olen aina ajatellut kirjoittavani kirjan. Ensimmäinen yritys oli 11 -vuotiaana, kun sain aikaiseksi muutaman sivun kertomusta, jossa pääosassa oli Elvis ja naispääosassa minä itse. Harmi, ettei käsikirjoitusluonnos ole säilynyt!

Sitten vuosikymmenien varrella ajatus muhi mielessäni, mutten tiennyt yhtään, mistä voisin kirjoittaa. Enkä tiennyt, miten fiktiivistä tekstiä kirjoitetaankaan. Olen noin 15 vuotta työkseni kirjoittanut asiatekstiä, sen kyllä osaan perinpohjin. Mutta miten tehdään repliikkejä, miten kerrotaan, missä aikamuodossa, kuka subjektina – kysymyksiä risteili mielessäni loputtomiin.

Kunnes sitten vuonna 2011 Loimaan työväenopistossa toteutui Luovan kirjoittamisen kurssi, opettajana Taina Lehto.

Ilmoittauduin heti. Meitä oli niin paljon, että ryhmä jaettiin kahtia. Vuoden verran sitten opettelin fiktiivisen tekstin kirjoittamista. Sain aikaiseksi muutamia aivan kelvollisia tekstejä, joiden kirjoittaminen tuotti suunnatonta nautintoa. Sanojen valinta, yhdistelyt, ilmaisu. Ihan liikutuin itse omista sanoistani, joita piti makustella moneen kertaan. Sain kokea  kirjoittamisen riemua.

Sitten seurasi monta vuotta työväenopistossa Loimaalla, Turussa, Raisiossa ja Naantalissa sekä Oriveden opistossa erilaisia kursseja, luovaa kirjoittamista, runoja, novelleja. Opettajana oli monilla kursseilla Kaarinan runokilpailun voittanut Mirkka Mattheiszen, jota saan kiittää kirjailijankieleni kehittymisestä.

Vuonna 2013 aloin kirjoittaa ensimmäistä romaaniani. Aihe oli selvä, minun oli kirjoitettava itsestäni pois Kemijärven elämäni. Punaisena lankana oli Vuotos, tekoallasuunnitelma, joka onneksi ei toteutunut. Monet kirjan tapahtumista ovat tapahtuneet minulle, kirjassa tosin eri henkilöille.

Toisen idea syntyi samaan aikaan kuin Vuotos -romaani julkaistiin. Juonen kehittely tapahtui yhdessä Liisa J-K-H:n kanssa. Loimaan teatteri kiinnostui Toisesta ja dramatisoin siitä pitkän version, jota Laura Kilpiö lyhensi. Teatteriesitys oli aivan mahtava, kymmenen loppuunmyytyä esitystä. Musiikkia ja laulua, ylimääräisenä plussana vielä samaan aikaan Loimaalle osunut valtava Eurojackpot-voitto. Toisessa kun on tapahtumien liikkeelle sysääjänä lottokuponki.

Toinen -pienoisromaanin kustansin itse näytelmän esitysajaksi, koska teksti on laajempi kuin näytelmä.

Vuosien varrella syntyi myös Mylly -kuunnelma, josta Suomen kuunnelmayhdistys ry on tehnyt tallenteen. Ohjaajana oli Ilkka Vanne.

Runotuulen mankeloimaa -runoantologia Saviseudulta oli loimaalaisten runoilijoiden kunnianosoitus kotiseudulleen Suomi100 -juhlavuonna.

Tammikuussa 2019 perustettiin Novellimankeli, jossa seitsemän kirjoittajaa kirjoittaa  novelleja – omalla persoonallisella äänellään  varmasti erilaisia – erilaisille lukijoille. Aikataulu on väljä, ehkä ensi vuonna saamme valmiiksi.

Kolmas tanssi -romaani on kypsynyt mielessäni vuodesta 2015. Se sijoittuu Lappiin, muinaisille  kolttasaamelaisten asuinalueille, jotka nyt ovat kolmen valtion alueella. Keskiössä on vanha satu, joka alkaa tapahtua nykyajassa.

Tässäpä listaus kaunokirjallisesta tuotannostani.

Vuotos – vastasatanut uusi lumi -romaani, 2014, kustantaja Nordbooks Oy,
https://web.facebook.com/Vuotosromaani

Runotuulen mankeloimaa, Runoantologia Saviseudulta, 2017, Runomankeli -työryhmä,
https://web.facebook.com/runotuuli/

Mylly -kuunnelma, 2018, Suomen kuunnelmayhdistys ry

Toinen -musiikkinäytelmä, 2018, Loimaan teatteri, https://web.facebook.com/pirkkohyvonen/

Toinen -pienoisromaani, 2018, omakustanne

Luontoa, kirjoittamisia, kulttuuria, käsitöitä, matkoja……